<< 2017 Augusztus >>
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Házhoz Menő Szelektív Hulladékgyűjtési Program


A XIII. kerületi Önkormányzat 2009-től működteti a házankénti (lépcsőházankénti) szelektív hulladékgyűjtési mintaprogramot az FKF Zrt-vel együttműködésben. A programot először Újlipótváros belső részein működtettük, amit 2011-ben kiterjesztettünk a kerületrész egészére. A programhoz ezidáig közel 400 társasház csatlakozott. Újlipótváros területéről továbbra is várjuk az érdeklődő társasházak és intézmények csatlakozását. A csatlakozáshoz az itt szereplő adatlapot szükséges kitölteni és beküldeni részünkre.


2012 szeptemberétől a program újabb bővítést tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat. Ezt követően a kerület Róbert Károly körútig terjedő részéről is jelentkezhetnek társasházak illetve intézmények. Kellő nagyságú jelentkező esetén ennél hamarabb is elindítja a szelektív gyűjtő járatát az FKF Zrt.
 

A mintaprogram célja:

A környezet hatékonyabb védelme, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, a társasházak szemét elszállítási költségeinek csökkentése. 

 

A mintaprogram tartalma:

A rendszerbe belépő ingatlanok tulajdonosai szabványos, eltérő színű és jelölésű gyűjtő edényekben (összesen 2 db 240 literes kuka) elkülönítetten gyűjtik a papír (kék kuka) és műanyag illetve fém (sárga kuka) hulladékot.

Az egyes tartályokba az alábbi hulladékok helyezhetők:


Papírgyűjtő (kék) tartály:

Ez a konténer újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italos doboz gyűjtésére való. A dobozokat nyomjuk, hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

Kérjük, higiénés okokból ne dobják bele az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat, stb.


Műanyaggyűjtő (sárga) tartály:

Üdítős, ásványvizes PET palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős, stb.) háztartásba előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.), kimosott tejes, joghurtos poharat dobhatunk bele.

Ne dobjanak bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!


A szolgáltatás megkezdését követően a házban csak egy szelektív begyűjtési rendszer működhet tovább, az eddig alkalmazott esetleges más gyűjtési módokat (papírgyűjtés, tömörített PET-palack másnak történő leadása…stb.) meg kell szüntetni.

Szolgáltató a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a szerződésben szereplő tartályból üríti. Mellérakott zsákból és egyéb tárolóeszközből a szelektív hulladékot nem szállítják el!

Az FKF Zrt. a külön gyűjtött és gyűjtőjárat szerint heti rendszerességgel az ingatlan elé a közterületen elhelyezett gyűjtőedényeket szállítójárművébe kiüríti, a hulladékot elszállítja, feldolgozásáról, kezeléséről és hasznosításáról gondoskodik.


  

A részvétellel járó előnyök: 

 A csatlakozás önkéntes és díjmentes. A gyűjtőedényeket a szolgáltató térítésmentesen biztosítja a programban résztvevők számára. Amennyiben a szelektíven gyűjtött hulladék elhelyezéséhez kihelyezett tartály tartósan kevésnek bizonyul, szolgáltató további tartály(oka)t biztosíthat. 

A nem szelektíven gyűjtött, térítés fejében elszállított hulladék mennyisége csökken, így kevesebbet kell fizetni a szolgáltatásért és az újra hasznosítható hulladék szakszerű feldolgozására nyílik lehetőség.

    

A résztvevő kötelezettségei:

A résztvevő társasház kötelezettséget vállal arra, hogy a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényeket kizárólag szelektív hulladék (papír, műanyag) gyűjtésére használja. 

A szelektív gyűjtőedények utcára való ki és visszahelyezéséről az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének, üzemeltetőjének kell gondoskodnia a szállítási napokon.

    

A program megvalósításának, kibővítésének helyszíne: 

A kedvező tapasztalatok alapján a programot a kerület déli határától a Róbert Károly körútig kiterjesztjük. Várjuk társasházak és intézmények jelentkezését. Jelentkezni szándéknyilatkozat kitöltésével és beküldésével lehet. 


 

 

A program részleteiről a következő elérhetőségeken érdeklődhet:

Dénes Katalin
XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tel: 412-3348
Fax: 236-0831
e-mail: deneskatalin@kozszolgaltato.bp13.hu

 

 

Egyed tervezésű utcabútor a Ditrói Mór sétálóutcában

A nap képe