<< 2017 Augusztus >>
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Irodalmi játszótér kialakítása a RaM udvarán


2015-ben a XIII. Kerületi Önkormányzat folytatja a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjének rekreációs célú fejlesztését. A 2013-évi – azóta nagy népszerűségnek örvendő – fitnesz tér kialakítását követően idén egyedi tervezési „irodalmi játszótér” létesítése szerepel terveinkben. A játszótér létesítése során kihasználjuk az intézményudvar esti zárásából származó előnyöket, illetve a kulturális környezet által nyújtott inspirációt. A játszótér a szomszédos Pannónia Általános Iskola diákjainak is kikapcsolódási lehetőséget nyújthat a tanítási időt követően, vagy akár a hosszabb szünetek alatt.

A játszótér tervét az Ilonamalom Műhely Bt. készítette, ihletet Weöres Sándor „A tündér” című verse jelentette.

A játszótér a költő, alkotó, művészember íróasztalát eleveníti meg egy félbehagyott alkotás közben. Egyedi nagyításban játékként elevenednek meg a játszható íróasztali alkotó eszközök, míg köztük felbukkannak és kézzel foghatóan szoborként, képként megjelennek az alkotó képzeletében megszületett fantázia lények. A pihenést szolgáló padok a ceruzahegyező ívesen pöndörödő forgácsaként és az ütéscsillapító öntöttgumi felületek papírlapként is mind illeszkednek ebbe a felnagyított világba. A gyerekek számára kreatív alkotás lesz az önfeledt játék a manóméretben bejárható mesés íróasztalon.

Az egyedi tervezésű eszközök és elemek elsősorban természetes fából fognak készülni kiegészítve korszerű játszótéri alkatrészekkel, mint pl az acélbetétes mászókötél. Az eszközök a következő játékfunkciókat kapják:

 • Az ecsetes festékpalettába a homokozó költözik be a legkisebb felfedezők számára, akik itt az anyag formálhatóságát tapasztalhatják meg. A palettából békafejek kukucskálnak ki és az ecseteken sáskák ücsörögnek.
 • A homokozó körül angyalok őrzik majd a szintén a kicsi gyerekek számára tervezett ringató hintaülőkéket.
 • A szárnyas malacos hinta már bátrabbaknak és merészebbeknek nyújt játéklehetőséget.
 • Az íróasztal elképzelhetetlen ceruzatartó nélkül. Az alkotás hevében kiboruló színes ceruzák és zsírkréták egy része a kisebb gyerekeknek másik része a nagyobba gyerekeknek nyújt mászási, egyensúlyozási lehetőséget. A ceruzatartó oldalán krétával rajzolható táblákon alkothatnak a kis művészek.
 • A festékes tubust épp most használták, az élénk piros festék kifolyt az íróasztalra. Az összenyomott tubus zegzugos bújócskázó és mászóka játék, amiből ki is lehet csusszanni, akár a festék.
 • A ceruzahegyező egy hatalmas mókuskerék, amibe a gyerekek beleállhatnak és kifulladásig hajthatják azt. Körbe-körbe, akárcsak a belőle kihulló forgács, ami a játszótér közepén ülőpadként fut körbe.
 • A tintatartó a gyerekek számára régi időket idézi, együtt fedezhetik fel szüleikkel. A belsejébe bújva kötélhálókon, gumiszalagokon és láncokon keresztül – a termeikben lévő vendégekként – birtokba vehetik Bóbita várát. Az oldalfalak díszítő festése a várnépet és vendégeit elevenítik meg. A nagyobb és bátrabb gyerekek játszhatnak ebben az eszközben.
 • Az ágas-bogas lengőkötél hintaállvány falevelein két csiga kúszik. Itt egyszerre több gyermek együtt hintázhat, együtt hozhatják mozgásba az ülőkét, élhetik át a közös játék élményét.
 • Hol pitypang virágként, hol tintapacaként a gyepben és a burkolatban mindenhol felbukkannak az öntöttgumi félgömb játszóelemek.
 • A játszótér központi eleme a pitypang szobor ülőpad, ahol Bóbita pihen. Innen körbe látni az egész teret, itt tudnak a szülők és kísérők leülni.
 


 

A kivitelezés várható időpontja: 2015. július-szeptember

A beruházás keretösszege: 35 000 000 Ft.

Beruházó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

Beruházás bonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tervező: Ilona Malom Műhely Bt. 

  admin üzenete
  2015-04-07 17:20:11
  Mi a véleménye?
  Hajdú köz Hajós játszótér

  A nap képe